Els jòvens que van marxar dijous al Canigó a per la flama de Sant Joan mai no oblidaran l’experiència, així ens ho diuen una i altra vegada.
Com és tradició dijous de vesprada pujaven a la muntanya i entrada la nit emprenien la marxa per agafar la flama que l’endemà portarien a la Franja.
Fou una nit de convivència i festa i el 23 a la nit arribaven amb la flama cap a Mequinensa però també s’obria en torxes amb curses i relleus cap a Seròs, La Granja d’Escarp i Alcarràs..
Ampliar
L’any 2000 quan per ací ben be ningú encara no sabia que era el Correllengua el vàrem portar de poble en poble per primera vegada i la ‘flama de la llengua’ va començar a recórrer any rere any les nostres comarques, fins ara en que la celebració festiva ja és habitual a la Franja de Ponent. Fita assolida.
Com sabeu des de fa uns anys des de la Institució Cultural de la Franja de Ponent també estem mirar de reviscolar la flama de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans i enguany, desprès dels problemes que està patint en mans de l’estat francès, que està procurant impedir l’accés al cim del Canigó, tancant les pistes per “raons de seguretat” durant les dates de l’entorn del solstici d’estiu, ens hem animat a enfortir, un xic més, la nostra festa nacional..
Ampliar
.
Ampliar
Diferents personalitats del món cultural dels Països Catalans s’han unit per dir no als estatuts del País Valencià, les Illes, Catalunya i l’Aragó, i en el cas de la Catalunya Nord denunciant la situació de discriminació cultural i lingüística.
Josep de Calasanç Serra, Ramon Gual, Miquel Mayol o Hervé Pi, entre d’altres per la Catalunya Nord, Antoni Miró, Vicent Partal o Isabel-Clara Simó pel País Valencià, Sebastià Frau, Tomeu Martí o Fanny Tur per les Illes són algunes de les vint-i-sis persones significades dels Països Catalans que ‘pels drets democràtics nacionals’ signen el manifest en contra dels diferents estatuts..
Ampliar
Guillem Chacón en un acte d'Òmnium Cultural.
Ampliar
Un any més la Franja de Ponent rep l’estada d’alumnes procedents de diferents països d’Europa (Àustria, Alemanya, Itàlia, Escòcia i Hongria) dins el programa internacional SOCRATES que coordina l’Institut Pirenaic d’Ecologia i la Universitat d’Innsbruck (Àustria) i que a la Franja compta amb el suport de la Institució Catalana d'Història Natural/IEC (delegació de la Franja de Ponent), la Universitat Catalana d'Estiu de Ciències de la Natura i l’Estació Biològica de l’Aiguabarreig..
Ampliar
Aquest cap de setmana hem gaudit de la 6a Trobada per la Franja de Ponent, acompanyats d’uns quaranta amics i amigues procedents de Juneda, Vila-sana, les Borges Blanques, Espluga Calba, i d’altres viles garriguenques. Tot gràcies a l'excel·lent coordinació dels amics de l’ADPN La Banqueta.
Vàrem visitar el monestir d’Avinganya desprès de rebre la benvinguda de mans del company Gabriel Pena i tot seguit com en l’edició anterior de la ma d’en Guillem Chacón vàrem recórrer l’Aiguabarreig, el poble vell de Mequinensa i parlaren molt sobre la Franja de Ponent..
Ampliar
Com recordareu el passat 13 i 14 de maig vàrem quedar superats per les inscripcions a la cinquena Trobada per la Franja de Ponent, 130 persones.
Per aquest motiu vàrem decidir fer una nova edició dins d’aquesta mateixa primavera, just aquest cap de setmana 10 i 11 de juny, en el que repetirem el programa del mes de maig amb la única diferència que clourem el diumenge amb un dinar al restaurant ‘El Mesón’ de Mequinensa.
En aquesta ocasió el gruix dels participants venen de Juneda i seran novament rebuts pels companys Jaume Borbón, Gabriel Pena i Guillem Chacón..
Ampliar
D'esquerra a dreta Guillem Chacón, Oleguer Presas, Joan Francesc Gras, Roc Casagran i Joaquim Montclús.
Ampliar