L'Aiguabarreig tardorenc.
Ampliar
En Jaume Borbón
Juntament amb el desenvolupament sostenible de la vila probablement el projecte més important que va impulsar l'ex-alcalde de Mequinensa Jaume Borbon va ser el de recuperar el Poble Vell de Mequinensa.
El projecte contemplava la recuperació de l'habitabilitat de part de les terres del poble que fou enderrocat amb l'excusa del pantà i que mai no va quedar colgat, la creació d'un museu enològic i de la cultura fluvial, així com de la mineria, atès que Mequinensa és la capital de la vella conca minera que te el seu nom..
Ampliar
Alguns dels companys que anaren a Estrasburg..
Ampliar
Gràcies a l’estret treball desenvolupat els darrers anys entre la Universitat Catalana d’Estiu, la Institució Catalana d’Història Natural/IEC, l’Estació Biològica de l’Aiguabarreig i la Institució Cultural de la Franja de Ponent, amb el suport del DURSI i nombroses organitzacions internacionals i universitats de casa nostra i arreu del món la UPCN, la Universitat de Ponent de Ciències de la Natura, que, com sabeu te seu a Seròs (Segrià) i subseus al Baix Cinca i Matarranya, ha passat a ser Universitat Catalana d’Estiu, abocada particularment a les Ciències Ambientals..
Ampliar
En Joandomènec Ros
Lamentablement res no ens sorprèn de l’ajuntament de Fraga, de ben segur un dels més aspres i negatius de tota la Franja vers la nostra cultura i llengua. És a Fraga on veiem les coses més incoherents i humiliants per la Franja. Per exemple no oblidarem mai a ‘Els Comediants’ obligats a actuar en castellà.
Ara però ha estat el torn del company Joandomènec Ros, catedràtic de la Universitat de Barcelona, rector de la UCE i Secretari General de l’IEC qui el passat 28 de novembre al Palau Montcada de Fraga va haver de fer la seua conferència “La biodiversitat: concepte, importància i amenaces” totalment en espanyol..
Ampliar
Arran de l’anada de la Institució Cultural de la Franja de Ponent al Parlament Europeu es va començar a parlar per primera vegada de les nostres terres a la premsa i ràdio espanyola. Durant dies s’han estat referint a la “Franja de Poniente” en tertúlies que encara donaran molt de si.
Com recordareu ara fa dues setmanes sis companys i companyes de la Institució van passar alhora tres dies a Saragossa i Madrid parlant amb els mitjans de comunicació i diferents polítics..
Ampliar
En Quim Gibert
Pel que fa als autors que més esforç esmercen en aquestes terres tot fent articles d’opinió, igual que al 2004, els quatre més prolífics han estat per aquest ordre en Guillem Chacón (9 al 2005 i 13 al 2004), en Joaquim Montclús (6 al 2005 i 3 al 2004), en Quim Gibert (5 al 2005 i 4 al 2004) i en Joaquim Torrent (5 al 2005 i 3 al 2004). De fet en els periòdics i revistes de gran abast 21 dels 44 articles d’opinió apareguts sobre la Franja al 2005 (35 al 2004) han estat fets directament per membres del Consell Directiu de la ICFP..
Ampliar
Com ja us avançàvem la setmana passada arran de la polèmica suscitada per la defensa del català a Estrasburg i més recentment pel manifest en defensa de les obres d’art de la Franja tot de mitjans espanyolistes aragonesos i estatals, així com partits polítics estan parlant molt de la “Franja de Poniente” amb les darreres acusacions que cauen sobre la Institució Cultural de la Franja de Ponent des de la COPE, l’ABC o el PP.
Per això, per a explicar en persona als mitjans el posicionament en ambdós temes sis companys de la Llitera, Baix Cinca i Matarranya de la Institució marxaran en breus moments tres dies cap a la capital aragonesa i espanyola, on seran entrevistats per diferents mitjans i on a més es reuniran amb diferents partits polítics..
Ampliar