El català encara no és llengua oficial a la Franja de Ponent. Quatre comarques no tenen reconegut el seu idioma i cultura i, pot ser, els més afectats són els xiquets ja que pateixen la discriminació més evident, car l'ensenyament és totalment en castellà.
Sols hi ha l'opció d'una o dues hores de català a la setmana, de manera optativa i no en tots els pobles. Però a més a més en la major part de biblioteques i escoles és extremadament difícil, quan no impossible, trobar recursos pedagògics, publicacions i llibres en català.
Per aquest motiu i mentre es manté aquesta vulneració dels drets humans de les persones de la Franja, des del 2001 la Xarxa de Casals de la Franja de Ponent porta a terme una campanya de subministrament de llibres i material pedagògic als xiquets, col·legis i biblioteques, i algunes viles ja s'han vist beneficiades en els darrers anys.
Des del 2003 a la nostra Xarxa de Casals s'afegeix en la coordinació la CEPC i el Casal Jaume I de Fraga i es sumen la resta d'entitats de la Franja de Ponent i algunes del Principat, com ara els Minyons, Escoltes i Guies Sant Jordi, delegacions territorials d'Òmnium Cultural i altres entitats, així com desenes de persones, editorials, biblioteques, col·legis i instituts de Catalunya.
A partir d'aquest gener hem alliberat una companya per a coordinar l'arribada i subministrament de llibres així com per fer xerrades arreu els Països Catalans per explicar la repressió cultural que patim en aquestes comarques i com sumar-s'hi a la campanya.
Si voleu ajudar a aconseguir un ensenyament digne i l'arribada de llibres en català als pobles de la Franja de Ponent podeu contactar amb la coordinadora de la campanya.