El número 94 de ‘El Temps Ambiental’ recull l’anàlisi de la biodiversitat als Països Catalans. En ell es posa de manifest que la Franja de Ponent és el territori més mancat d’informació atès la nul·la recerca que es fa des del Govern d’Aragó. De fet, bona part del treball de prospecció de camp l’impulsa la Delegació de la Franja de Ponent de la Institució Catalana d’Història Natural, vinculada a l’IEC i a la Institució Cultural de la Franja de Ponent.
Entre les dades que s’ofereixen destaca que som el territori amb més matollars i brolles (24,5%) i just darrere del País Valencià el que te més zones humides i rius (1,4%). Però si una dada cal ressaltar és que una volta aplicada l’europea Xarxa Natura 2000 serem el territori amb més superfície protegida dels Països Catalans, en total el 28% de les nostres comarques, amb espais com el Parc Posets-Maladeta, el Massís del Turbó i Serra del Cis, la Serra del Montgai, Vallcorna, Serreta Negra i Lliberola, el Matarranya, l’Aiguabarreig, el riu Guadalop o Lo Port de Beseit fan que siguem les contrades amb més zones protegides, un veritable santuari per a la biodiversitat.
Totes aquestes dades que s’avancen a ‘El Temps Ambiental’ seran analitzades pels experts en medi natural de la Franja de Ponent en el marc del Congrés de la Franja de Ponent.