El polèmic assaig “Les set tribus de la Nació Catalana” (edicions Documenta Balear, 2004) de l’escriptor i sociolingüista Jordi Solé i Camardons serà presentat a la Franja de Ponent el dissabte 7 de maig en el marc de la inauguració del Centre de Recursos de la Cultura Catalana a la Franja de Ponent.
La presentació serà a Calaceit, capital cultural d’aquestes terres.
Les set tribus de la nació catalana és un assaig de 367 pàgines que estudia el discurs catalanista sobre la llengua en els mitjans de comunicació escrits entre 1977 i 2003, partint dels posicionaments, discursos i pràctiques políticolingüístiques de les set tribus o segments que es proclamen defensors o amics de la llengua catalana: la tribu dels radicalistes, la dels ètics o assemblearis, la dels etnocèntrics, la dels activistes, la dels “nacionalistes”, la dels polítics independentistes, la dels “catalanistes” i la dels de la nació: “Tinc la intenció de despullar el discurs i el context problemàtic de la llengua i el seu ús social perquè el fatalisme i el cofoisme són les dues cares d'un discurs que no entén que la realitat és canviant i transformable”. L'autor dialoga amb els seus budes sense embuts ni complexos sobre allò que han dit i han fet els diversos actors del catalanisme-nacionalisme-independentisme dels Països Catalans el darrer quart de segle analitzant més de quatre-cents escrits i fent propostes alternatives: “Sense projecte nacional al darrera, avui el català no seria res més que un altre occità gairebé extingit. I a la inversa: sense llengua nacional no es podrà construir la nació catalana”.
El llibre ha aixecat moltes ampolles per què analitza d’una manera neutral i alhora dura i crítica la realitat de les nostres entitats i persones del món de la defensa de la llengua. Diu Miquel Strubell “Solé i Camardons agafa el brau per les banyes sempre. No es mossega la llengua, ni li sap greu aixecar butllofes. És un home compromès, amb un discurs propi, i molt crític de l’ambigüitat i de la hipocresia. Per tant, quan discrepa d’una afirmació o d’una línia argumental, ho diu ben clar.”
Pel que fa a la Franja de Ponent associacions com l’ACCAT queden retratades per en Solé i Camardons “...per la migradesa de les seves propostes, pel seu llenguatge descentrat (ús del concepte “Franja d’Aragó” en lloc de Franja de Ponent), els continguts més aviat folklòrics de les seves activitats...”.
De fet sol surt ben parat el nostre company de la Institució Guillem Chacón que el cataloga en la “Tribu de l’Activisme” i el defineix per la seua tasca com “activista lúcid”.
Si voleu debat i reflexió sobre l’estat de l’activisme cultural dissabte a Calaceit també podreu gaudir d’un sopar-tertúlia amb en Solé i Camardons.