Com us havíem anunciat aquest 26 de juliol la Institució Cultural de la Franja de Ponent i la Universitat de Ponent de Ciències de la Natura amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans han portat a terme una intensa sessió del Primer Congrés de la Franja de Ponent, dedicat a la gestió i administració del patrimoni natural i els espais naturals fronterers, que de fet són tots a la Franja de Ponent.
Hi van participar una seixantena de biòlegs, naturalistes i tècnics i onze ponents, entre ells responsables dels Consells Comarcals del Pallars Sobirà i la Cerdanya i del Departament de Medi Ambient de la Generalitat a Lleida. Els experts en la gestió d’espais naturals fronterers entre la Franja i la Catalunya estricta, com ara els pirinencs, el Montsec, l’Aiguabarreig i els Ports de Beseit.
També es parlà de les nostres conques fluvials que uneixen Franja i Principat i el President del Consell Comarcal de la Cerdanya, en Joan Pous i Porta va oferir la conferència “La Cerdanya: una vall entre dos estats”.
Durant la jornada es van explicar iniciatives transfrontereres que uneixen els Països Catalans a partir de la natura, com ara les desenvolupades a l’Aiguabarreig, la xarxa de senders entre Catalunya i Occitània, el contracte de riu transfronterer Segre-Cerdanya o la vigilància del furtivisme a les fronteres de Catalunya amb Andorra i França.
El moderador i impulsor de la sessió, el biòleg expert en gestió d’espais naturals Carles Santana, que vingué d’Eivissa, va dir que justament els Països Catalans són el territori que ha d’anar per davant en la gestió del seu medi natural ja que ha de saber coordinar el futur del seu patrimoni natural sortejant l’administració entre tot un ventall de demarcacions com ara comunitats i estats.
Com que mai no s’havia tractat en un congrés aquesta temàtica i va quedar palès que és un tema vital en la salvaguarda del nostre territori es va decidir realitzar-lo regularment. Arran de la sessió es va formalitzar l’equip tècnic que treballarà en l’establiment de vincles entre els espais naturals franjolins amb les comarques veïnes d’administració catalana.
En la foto teniu d’esquerra a dreta en Llorenç Ricou, de la Delegació de Lleida del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, l’Ilm. Senyor Joan Pous i Porta, President del Consell Comarcal de la Cerdanya, en Gabriel Pena, president de la UPCN, en Carles Santana, impulsor del Congrés, en Raimon Mariner, Biòleg del Consell Comarcal de la Cerdanya i en Josep Lluís Piqué i Subirana, Biòleg-Tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.
Primer Congrés de la Franja de Ponent