Una de les aules de la UPCN
Un cop finalitzada la segona edició de la Universitat de Ponent de Ciències de la Natura (UPCN) des de la Institució Cultural de la Franja de Ponent fem una valoració més que positiva d’aquest esdeveniment que ha acabat essent una de les accions més importants en la vertebració de la Franja i la seua normalització dins els Països Catalans.
Un any més la Institució Cultural ha becat al 100% els nombrosos alumnes procedents de la Franja (Favara, Calaceit, Mequinensa, Fraga, Saidí, etc.) que han conviscut durant 8 dies amb més d’un centenar d’alumnes del País Valencià i la resta de territoris, com ara l’Alguer, particularment representat enguany.
Mig centenar de professors han ofert les classes, també una part d’ells de la Franja de Ponent.
Tot i que la seu central és Seròs (al Segrià) enguany Mequinensa (Baix Cinca) i Faió (Matarranya) han estat subseus i l’acord entre la Institució i la Universitat és el d’incrementar el nombre de jornades acadèmiques i de camp a la Franja de Ponent, fent de la UPCN una veritable universitat “de ponent”.
El lleure emmarcat en Països Catalans (VerdCel d’Alcoi o Quico el Célio de les Terres de l’Ebre, per exemple) també ha estat perfecte per conviure durant uns dies en el nostre entorn cultural.
Però la dada més significativa és que un any més professors i alumnes han fet una valoració formal per escrit de la UPCN d’”excel·lent”.
Per tot plegat la Institució Cultural de la Franja de Ponent treballarà en l’obertura d’una seu fixa de la UPCN a Mequinensa cara a l’estiu vinent, enfortint les subseus del Matarranya i La Llitera i mantenint les beques als alumnes que procedeixen de les nostres quatre comarques.el reportatge fotogràfic de la UPCN 2005