L'Aurora Fontoba, de la ICFP, al Museu Diocesà de Lleida.
El Bisbat de Lleida ha anunciat esta vesprada que recorrerà per la via eclesiàstica la decisió del Vaticà que l'obliga a enviar un centenar d'obres a la diòcesi de Barbastre, després de deu anys de litigi entre els dos bisbats. El vicari Joan Ramon Ezquerra ha dit avui que el Vaticà no havia valorat les nombroses proves presentades pel bisbat ponentí i que feia més de cent anys que les obres eren al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida.
Ezquerra també ha explicat que no desobeiran el mandat però alhora ha avisat que les obres d'art no poden eixir del Principat sense el permís de la Generalitat.
Com us vàrem avançar ahir, el Vaticà va ordenar al Bisbat de Lleida que cedís un centenar d'obres d'art a la diòcesi de Barbastre. El Museu Diocesà i Comarcal de Lleida conté obres d'art que eren d'esglésies de la Franja de Ponent, que fins el 1995 pertanyia al Bisbat de Lleida. Però ara fa deu anys, l'episcopat espanyol va traslladar 84 parròquies del bisbat de Lleida al de Barbastre.
El 17 de setembre de 1995 va entrar en vigor el decret 'Ilerdensis et Barbastrensis de finum mutatione', pel qual 84 parròquies del Bisbat de Lleida, situades a la Ribagorça, la Llitera i el Baix Cinca, havien de passar al bisbat de Barbastre-Montsó. El mateix tràmit seguiren 27 parròquies més el 15 de juny de 1998.
La decisió pontíficia, que fragmentava la diòcesi de Lleida per primera vegada en vuit-cents anys, va ser preparada per l'episcopat espanyol.
El bisbat de Barbastre es va afanyar a reclamar les obres d'art de la Franja. Unes obres de les que van descobrir la seua existència poc abans mitjançat el llibre catalogat -Pulchra- realitzat pel propi Museu Diocesà i Comarcal de Lleida. Des d'aleshores, la tensió entre aquests dos bisbats no ha cedit. El fet que, algunes de les peces, les haguessin venudes les religioses santjoanistes a la Generalitat de Catalunya, amb el vist-i-plau del Vaticà, va atiar la tensió.
Finalment, la Santa Seu ha decidit que les obres d'art són del Bisbat de Barbastre i ha donat trenta dies al Bisbat de Lleida perquè les cedisque. En resposta ha hagut unanimitat de les institucions com ara el Delegat de Cultura de la Generalitat a Lleida Antoni Llebot, Àngel Ros, alcalde de l'Ajuntament de Lleida, Isidre Gavín, president de la Diputació de Lleida o Gonçal Serrate del Museu i Consell Comarcal del Segrià que han dit que la via canònica no està esgotada i que desprès vindrà la via civil.
Des de la Franja de Ponent la Institució Cultural presidida per l'exalcalde de Mequinensa Jaume Borbón ha demanat al Bisbat, a la Generalitat i al propi Museu Diocesà que "es respecti la cultura, història i identitat de la Franja i que les obres d'art es mantinguin unides i a bon resguard al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal".
Us recomanem aquest web amb motiu dels 10 anys de segregació de la Franja de Ponent (just dissabte passat).