Aquest 25 de març el cinema de Mequinensa va acollir l’assemblea informativa «contra les indústries contaminants», convocada per les organitzacions ecologistes de la Franja, les terres de Ponent i Catalunya, així com per diferents partits polítics.
L’objectiu era mostrar l’oposició a la incineradora de residus carnis que el convergent Josep Mariné vol permetre en ple cor de l'Aiguabarreig, dins el terme de La Granja d’Escarp però afectant particularment a Mequinensa, així com a la Tèrmica que l’ajuntament del PSOE de Mequinensa impulsa també dins la ZEPA de l’Aiguabarreig però en aquest cas emanant la major part dels perjudicis ambientals vers Almatret.
Per part de les formacions polítiques i sindicalistes parlaren el mequinensà José Manuel Aranès (EU-Mequinensa), Sisco Jové (coordinador d’EUiA a les terres de Lleida), Pedro Lobera (CHA a les Corts aragoneses) i Luís Clarimón (CCOO). Pel que fa a les ambientalistes van intervenir dos membres d’Ecologistes en Acció, Saturnino Barbé (de Fraga) i Miquel Àngel Llop (de les terres de l’Ebre).
Finalment va explicar les al·legacions a la central de cicle combinat de Faió (també dins la ZEPA Aiguabarreig-Matarranya) el doctor de la Universitat de Barcelona Joan Martínez Alier, especialitzat en economia ecològica i ambiental.
Tots els parlaments van expressar la total oposició a la construcció de plantes contaminants a la comarca del Baix Cinca i les subcomarques del baix Segre i baix Matarranya, és a dir tot el tram ebrenc de les terres de ponent.
Particularment destriable fou la presentació de Saturnino Barbé, que basant-se en les dades dels mateixos promotors de les centrals va advertir de l’alt volum d’emissions contaminants i perilloses per a la salut dels habitants de la comarca.
També el representant de CCOO, però pràcticament tots els ponents, van recalcar que qualsevol d’aquestes centrals farà desaparèixer molts llocs de treball ja que afectarà mortalment a l’agricultura de qualitat i posarà en la recta final el desenvolupament del turisme de natura que ara per ara és el principal motor econòmic d’aquestes terres.
Els representants de CHA i EU van exposar que des de les corts aragoneses es demanarà a la Generalitat un posicionament comú per evitar que les terres de ponent i de l’Ebre siguin l’escenari de totes les indústries que no es volen enlloc. “Allò que les oposicions ciutadanes han aconseguit fer fora dels seus pobles podria fer de la Franja i l’Ebre el femer de Catalunya i Aragó” segons Miquel Àngel Llop d’Ecologistes en Acció de Catalunya.
A l’acte van assistir persones dels pobles veïns (Fraga, Seròs, Massalcoreig, La Granja d’Escarp, Almatret i Faió) i es va constituir el nucli de cinquanta persones que impulsarà la Plataforma Salvem el Baix Cinca i que es coordinarà amb les plataformes de les comarques veïnes.Ecologistes en Acció