Així d’enèrgicament s’ha posicionat la Institució Cultural de la Franja de Ponent i les entitats i col·lectius de la Franja que treballen per la nostra cultura en una reunió d’urgència, que es va fer ahir a Tamarit de Llitera, convocada per la Institució, en fer-se públic la resolució del dictamen de la Consellera Caterina Mieras que 'autoritza, de forma parcial, al Bisbe Ciuraneta a disposar de determinats béns sempre i quan es compleixin un seguit de mesures per a garantir la unitat i la integritat de la col·lecció del museu'.
La Institució, en veu del seu president Jaume Borbón i el seu secretari general Guillem Chacón han fet nombroses declaracions als mitjans de comunicació explicant que des de la Franja de Ponent “considerem que aquesta resolució que consisteix a regalar a un altre país part del patrimoni cultural català és una traïció a Catalunya en general i a la Franja de Ponent en particular, que no entenem com la Generalitat pot donar les obres a un govern com el d'Aragó que és tant hostil amb la llengua i cultura catalanes i que dia a dia contribueix a fer-nos desaparèixer com a poble”.
“Amb aquesta mesura la Generalitat col·laborarà a esborrar la història i cultura de la Franja de Ponent i, per tant, d’una part dels Països Catalans”.
La Institució i les entitats cíviques i culturals de la Franja hauríem vist bé un acord d’exposició al Baix Cinca, la Llitera o la Ribagorça sota la tutela del Museu de Lleida però mai regalar les obres a terres alienes a la Franja com Barbastre o Montsó.
D’altra banda hem denunciat que bona part dels alcaldes que reclamaven les obres de la Franja no són de municipis de la Franja “no haurien de tenir cap veu sobre unes terres i uns pobles dels que no formen part”.
Tanmateix asseverem que continuarem anant arreu dels Països Catalans per explicar la situació de l'art i el Diocesà però en aquest cas afegint la traïció que el Govern ha fet a la cultura catalana.
No us perdeu el resum de premsa d'avui sobre el litigi