D'esquerra a dreta Chacón, Comas, Baltasar, Ros i Paluzie
Aquest 23 d’agost la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent va acollir la taula redona ‘Natura, ús o abús?. Als 30 anys del «Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans»’, en ella van participar el Conseller de Medi Ambient de la Generalitat Francesc Baltasar, el president del Consell de Protecció de la Natura Lluís Paluzie, el rector de la UCE Joandomènec Ros, la directora de l’oficina Menorca Reserva de la Biosfera Eulàlia Comas i el nostre company Guillem Chacón com a president de la Institució Catalana d’Història Natural a la Franja de Ponent i director de l’Estació Biològica de l’Aiguabarreig.
En el balanç dedicat a la Franja, en Guillem Chacón va lamentar que les quatre comarques ponentines siguen les més desconegudes dels Països Catalans, alhora que les contrades on es fa menys recerca, educació ambiental i gens de gestió, tot i l’optimisme que provoca que la Franja, junt amb la Catalunya Nord, tinguen proporcionalment a la resta dels Països Catalans la major part de superfície del seu territori protegit.
Chacón va posar alguns exemples greus d’absència de coordinació entre els governs de Catalunya i d’Aragó i en entrevista posterior amb el Conseller Baltasar li va reclamar un marc competencial i legislatiu paral·lel, acord i comú per als espais naturals i el patrimoni biològic “fronterer” entre la Franja de Ponent i la resta del Principat.
Convidats per en Guillem Chacón el febrer de 2003 es van trobar a l’Aiguabarreig, a Mequinensa, els Consellers de Medi Ambient de Catalunya i Aragó, Espadaler i Boné. Un any més tard es repetia al mateix marc la reunió amb el Conseller Milà i novament el conseller matarranyenc Alfredo Boné, formalitzant-se al Castell dels Montcada a Mequinensa l’acord de gestió coordinada de la Franja de Ponent, amb l’Aiguabarreig com espai pilot.
Malgrat aquests encontres històrics la Institució Catalana d'Història Natural/ICFP en veu del seu president, Guillem Chacón, assevera que cal avançar molt més per a salvaguardar la nostra riquesa biològica a Ponent i els espais compartits entre les dues administracions, com ara els Pirineus, el Montsec, l’Aiguabarreig, el riu Algars o el Massís del Port.Ací teniu íntegrament la taula redona en MP3