franja de ponent

Tot un atemptat discriminatori perpetrat pel govern d'Aragó contra els pobles que no tenen com a llengua pròpia o materna el castellà.

La Institució Cultural de la Franja de Ponent denuncia a Madrid el nou estatut d'Aragó que ni tan sols esmenta el català.


DILLUNS, 2 OCTUBRE 2006. 00:00h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional
carregant Carregant



Desprès que el president de l’Aragó, Marcelino Iglesias, hagués estat anys i anys negligint la Franja de Ponent i anunciant una llei de llengües que no ha arribat mai l’any 2005 la Institució Cultural de la Franja de Ponent decideix denunciar en diferents instàncies la situació de desigualtat a que es sotmesa la població catalanoparlant en mans del Govern d’Aragó.
El 26 de maig de l’any passat a Madrid doncs una delegació en defensa de la Franja es reuneix al Congrés i al Senat i denuncia els fets davant del Defensor del Pueblo Enrique Múgica (qui, al cap de poc, arxiva al cas argumentant que el català ja està prou protegit a l’Aragó). El Govern d’Aragó però reacciona i torna a prometre la Llei de Llengües durant un temps, repetint una volta més el periòdic engany a la població de la Franja.
Immediatament, el passat 26 d’octubre, la delegació de la Franja viatja a Estrasburg per a presentar un informe internacional sobre el català a la Franja de Ponent i als Països Catalans, oferir una roda de premsa al Parlament d’Europa i denunciar al govern d’Aragó i l’estat espanyol davant de Nikiforos Diamandouros, l’Ombudsman europeu.
El govern aragonès i tots els partits s’indignen i alguns arriben a amenaçar a la Institució Cultural de la Franja de Ponent (la única entitat que defensa el català a la Franja a nivell estatal i internacional) de diverses maneres. Arran de l'informe però l’Intergrup sobre Llengües Minoritàries del Parlament Europeu s’adreça al Govern d’Aragó amb arguments que concloïen que «a l’estat espanyol encara hi ha “llacunes importants” i particularment a l’Aragó on es viu una situació “molt crítica” i lamenta que no s’hagin pres mesures per a millorar l’ensenyament i arribar a la “plena normalització” als territoris afectats».

Ara, aquest dimarts, el Congrés dels Diputats rep l’entrada a tràmit de la reforma de l’Estatuto de Autonomía de Aragón, un text avalat per les Corts aragoneses on del català no apareix ni el nom. Per això representants de la Institució Cultural de la Franja de Ponent es personaran al Congrés, assistiran a la sessió i denunciaran públicament el bandejament del català a l’Aragó i el menyspreu que rep la població franjolina per part dels seus governants.
A VilaWeb Franja de Ponent trobareu més detalls i el Comunicat de Premsa


Lectures 599 lectures  comentari Cap comentari



Comentaris


No hi ha cap comentari




Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

La direcció del web franjadeponent.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
Previsualització del comentari

La direcció del web Franja de Ponent de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
Si vols rebre per correu electrònic els titulars, apunta-t'hi




avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.




© franadeponent.cat, 2025 | salutacions | crèdits | avís legal | contacta