Chacon, Serra, Pena i Ros, ahir en roda de premsa.
Ahir es va presentar a la Diputació de Lleida la Universitat Catalana d'Estiu de Ciències de la Natura. Hi intervingueren per la vessant acadèmica el seu director Guillem Chacón, i el rector de la UCE, Joandomènec Ros. Des de l’òptica institucional parlaren els diputats Gabriel Pena i Gerard Serra (en la foto).
La UCE atrau cada estiu uns 150 alumnes repartits per igual entre el Principat i la resta de les terres catalanes, amb una important assistència del País Valencià, les Illes i la Franja de Ponent. Hi participen 50 professors i conferenciants d’Europa i Amèrica, però particularment dels Països Catalans. Les classes es fan al Segrià (Seròs i Almatret), al Baix Cinca (Mequinensa) i el Matarranya (Faió) i començaran el dia 22 de juliol amb la conferència inaugural del nord-americà Ralph Cook, de l’organització conservacionista més important dels Estats Units, The Nature Conservancy, que estarà acompanyat del Director General de Medi Natural de la Generalitat, Ramon Luque.
Cada dia la Universitat acollirà una conferència central i alhora cada matí s’ofereixen nou cursos de llarga durada i per les tardes tres tallers.
Les temàtiques són ben diverses i hi abunden els cursos dedicats a l’estudi i la gestió de la fauna, flora i els espais naturals, però el ventall inclou d’específics dedicats als sistemes d’informació geogràfica, la bioclimatologia, el naturalisme subaquàtic, així com de pràctics per a la creació i formació de professionals com els de turisme de natura i d’educació ambiental. Els tallers treballen la fotografia de natura, la utilització del GPS o fins i tot una iniciativa habitual a l’Europa central però pionera al nostre país, com és la creació de jardins de papallones.
L’originalitat de la UCECN, que ha significat la fidelitat i la consolidació del nombre d’alumnes des de la primera edició és la realització cada dia de nombroses sortides pràctiques de camp, per a estudiar en ma la botànica i tota mena de grups de la fauna, com ara les papallones, els rat-penats, els amfibis i rèptils o els ocells. Cada matinada, cada tarda i cada nit s’organitzen sortides al marc natural d’aquesta universitat d’estiu, l’Aiguabarreig del Segre, Ebre i Cinca.
D’altra banda aquesta universitat acull enguany el II Congrés Català de Periodisme Ambiental, que es farà el 23 de juliol i el I Homenatge Nacional als Naturalistes Catalans, enguany dedicat als pioners de l’ornitologia als Països Catalans, en Joaquim Maluquer i en Salvador Maluquer. L’homenatge es farà el dia 29 de juliol.
Per acabar d’adobar-ho es presenta un programa cultural i de lleure, les Nits Estelades, que inclouen cinema a la fresca, excursions, concerts i una gran festa de cloenda.
La UCE d'enguany