Diego Gómez i Guillem Chacon en la roda de premsa.
Aquest dissabte 12 de gener el Secretariat Permanent de la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana s'ha reunit a Mequinensa (Baix Cinca) per decidir algunes de les properes accions i acordar el contingut de la II Jornada sobre el Mercat Cultural en Català. Jornada que tindrà lloc el vinent octubre a Tortosa i que es centrarà en els ‹Mitjans de Comunicació en Català›.
L'encontre ha tingut força ressò en els mitjans de comunicació i ha servit, un camí més, per a exposar la situació de discriminació que es viu a la Franja, pel que fa als drets culturals i lingüístics.
A la roda de premsa han intervingut en Guillem Chacon, vice-president de la FOLC i secretari general de la Institució Cultural de la Franja de Ponent i en Diego Gómez, vocal de la FOLC i president de Federació Escola Valenciana.
Guillem Chacon ha recordat que "pel que fa al respecte a la cultura i la llengua no es pot esperar res de bo del govern d'Aragó, un govern que a l'Exposicio de Saragossa fins i tot separa el català del valencià. Amb especial èmfasi Chacon ha denunciat "l'absurditat del projecte Gran Scala, que manifesta la mentida sobre la que se substenta l'Expo de Saragossa i la gran falsa que es viu a l'Aragó. Mentre es parla de conservar i gestionar millor l'aigua el govern d'Aragó és tan demolidorament estúpid i fals que vol fer la més gran ciutat del joc d'Europa amb parcs aquàtics i altres parcs temàtics en ple desert dels Monegres".
El projecte Gran Scala és una estrambòtica ciutat del joc que cap altre país europeu ha volgut i que té com a referent més proper la mítica Las Vegas. Els càlculs apunten que uns 25 milions de persones visitarien cada any l'enorme complex d'oci a partir del 2015 i la xifra representa un salt endavant tan gran que el Govern aragonès ja l'enarbora com a símbol del futur (sic). El projecte té en els hotels casino (32) i els parcs temàtics (5) el seu reclam principal, i, tot plegat als espais protegits dels Monegres, on no existeixen recursos hídrics.
Per a l'Aragó en general però particularment pel fràgil territori de la Franja de Ponent significaria l'erosió definitiva i en especial d'aquest nostre paradís cultural que, ben al contrari, hauria de gaudir d'una cura especial i no del menyspreu del govern aragonès. Las Vegas aragoneses es situarien molt a prop de la comarca del Baix Cinca i en opinió de la ICFP "amb això el Govern d'Aragó dinamitaria definitivament els pobles i la identitat de la Franja de Ponent".El projecte Gran Scala